ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΚΕΡΚΥΡΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΑΝΟΝΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΕΡΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΡΑΧΑΒΗ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 

AXI-EKD-kerkyraikesfilarmonikes_F1060851059.jpgΕνα νησί με τοσο μεγάλη και ζωντανή πολιτιστική παράδοση, αλλά και με τόσο ιδιαίτερη την αίσθηση της χαράς της ζωής στους κατοίκους του, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα νησί με πλήθος εκδηλώσεων.

Δύο είναι κυρίως τα κέντρα γύρω από τα οποία αναπτύσονται οι εκδηλώσεις της Κέρκυρας: οι θρησκευτικοί εορτασμοί και η μουσική. Η θρησκευτική πίστη των κερκυραίων ήταν για αιώνες το οχημα να διατηρήσουν την ταυτότητά τους απέναντι στους ξένους αφεντάδες τους (η Κέρκυρα το 1864 ενώθηκε με την Ελλάδα ύστερα από 660 χρόνια κάτω από ξένους κυριάρχους). Η μουσική πάλι είναι η δεύτερη φύση του λαού της. Η σχέση των Κερκυραίων με την μουσική είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αγ. Σπυρίδων είναι ταυτισμένος με την ζωή και την ψυχή της Κέρκυρας. Εκτός της ημέρας της γιορτής του, το σκήνωμα του λιτανεύεται τέσσερις φορές στην Κέρκυρα στις μεγάλες Λιτανείες του. Αυτές οι Λιτανείες είναι μεγάλα γεγονότα για το νησί και προσελκύουν μεγάλα πλήθη κόσμου. Λαμβάνουν χώρα την Κυριακή των Βαΐων, το Μεγάλο Σάββατο, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και την 11η του Αυγούστου.

Μ. Παρασκευή στην ΚέρκυραΠολύ φημισμένο επίσης είναι το Πάσχα στην Κέρκυρα, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μεγάλο πόλο τουριστικής έλξης του νησιού. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και κλείνει με δύο μεγάλες Λιτανείες του σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι πραγματικά μοναδική και η περιφορά των επιταφίων παίρνει διαστάσεις μουσικού φεστιβάλ με τις τρεις μεγάλες φιλαρμονικές να ερμηνεύουν ΕπιτάφιοςVerdi, Albignoni, Faccio και Mariani. Το Μεγάλο Σάββατο είναι μια πάνδημη εορτή μοναδική στην Ελλάδα. Από την Κυριακή του Πάσχα και για όλη την Διακαινήσιμο όλο το νησί γιορτάζει χωρίς σταματημό: λιατνείες, μουσικές, χοροί· ένα ατέλειωτο πανηγύρι.

Οσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις, αυτές δεν έχουν τέλος. ισως η σημαντικώτερη είναι το διεθνές φεστιβάλ Ionian Concerts, που προσελκύεικ΄θε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο, και συνδιοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεσπιστήμιο και τον Δήμο της Κέρκυρας. Αλλά και κάθε άλλη δημόσια εκδήλωση στο νησί έχει απαραίτητα την μουσική της διάσταση. Οι δεκάδες (!) φιλαρμονικές της Κέρκυρας, με διεθνή φήμη οι περισσότερες, συνοδεύουν κάθε εκδήλωση στο νησί και συναγωνίζονται στην φιλοκαλλία του κερκυραϊκού αισθήματος.

Κερκυραϊκό καρναβάλιΤέλος, πολύ ενδιαφέρον είναι και το κερκυραϊκό καρναβάλι, το οποίο έχει αφομοιώσει πολλά βενετσιάνικα στοιχεία και τα έχει συνθέσει με τα τοπικά, λαϊκά έθιμα της περιόδου. Για παράδειγμα, αν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστός ο “βλάχικος γάμος” στα καρναβαλικά δρώμενα, εδώ τελείται ο “βενετσιάνικος γάμος”. Τα χωρια του νησιού, αντίθετα, διατηρούν πιο αρχαϊκά και αγροτικά καρναβαλικά έθιμα, καθαρά κερκυραϊκά. Οπως ο “καρναβαλίτικος (ή ιερός) γάμος” στα χωριά Χλωμός, Μαραθιάς, Κρητικά και Γιαννάδες· ο χορός των Βλάχων στους Αργυράδες· ο χορός των παπάδων.












Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στην Κέρκυρα
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΑΞΟΙ-ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
Επιμελητήριο Κέρκυρας