ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΚΕΡΚΥΡΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΑΝΟΝΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΕΡΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΡΑΧΑΒΗ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ
 

Η Σπιανάδα & η Παληά Πόλη από το Παλιό ΦρούριοΣτην πόλη της Κέρκυρας, όμως, δεσπόζουν τα δυό μεγάλα και εντυπωσιακά φρούρια: τον Παλαιό Φρούριο και το Νέο Φρούριο. Το Παλαιό Φρούριο στέκεται στο ανατολικό άκρο της παληάς πόλης, από την οποία και χωρίζεται με μια διώρυγα (Contrafossa). Είναι χτισμένο πάνω σε μία βραχώδη χερσόνησο με δύο λοφώδεις κορυφές, από τις οποίες και έλκει το όνομά της η Κέρκυρα στις ξένες γλώσσες (Corfu). H περιοχή κατοικήθηκε και οχυρώθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια από τους επιζώντες κατοίκους της κατεστραμένης αρχαίας πόλης. Η περιοχή του φρουρίου ήταν η βυζαντινή Κέρκυρα, η Κορυφώ, μέχρι και τον 15ο αι., ενώ κατά την ενετική περίοδο απέκτησε αποκλειστικά φρουριακό χαρακτήρα με την πόλη να έχει μεταφερθεί έξω από αυτό, στα δυτικά του, όπου σήμερα βρίσκεται Η Παληά Πόληη Παληά Πόλη. Το φρούριο γνώρισε τρείς κατασκευαστικές φάσεις: την βυζαντινή, όταν οχυρώθηκε ο ανατολικός λόφος (Castelο Vecchio)· την πρώϊμη ενετική, όταν η χερσόνησος μετατράπηκε σε νησί, με την διάνοιξη της διώρυγας (Contrafossa) και οχυρώθηκε ο δυτικός λόφος (Castelο Nuovo)· και την ύστερη ενετική, όταν τελειοποιήθηκαν οι οχυρώσεις στην σημερινή τους μορφή, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το νέο όπλο της εποχής, το πυροβολικό. Σε αυτήν την φάση καθαρίστηκε ο χώρος της Παληάς Πόλης δυτικά της διώρυγας και δημιουργήθηκε η περίφημη μεγάλη πλατεία της Κέρκυρας, η Σπιανάδα. Το φρούριο αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα του μεσογειακού και ευρωπαϊκού κόσμου,το καμάρι της βενετσιάνικης οχυρωματικής τέχνης.

Δημόσια Βιβλιοθήκη ΚέρκυραςΣτην έκταση του, σήμερα, ο επισκέπτης, εκτός από το φρούριο καθεαυτό, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά εντυπωσιακά κτήρια και αρχιτεκτονικά μνημεία. Σε αυτά φιλοξενούνται σήμερα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία της Κέρκυρας και πολλές αίθουσες εκδηλώσεων και εκθέσεων. Στους χώρους του λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Παλιό Λιμάνι & Νέο ΦρούριοΤο Νέο Φρούριο είναι μιαεντυπωσιακή και αυστηρήκατασκευή,που στέκεται επιβλητική πάνω από το Παλιό Λιμάνι και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας. Χτίστηκε τον 16ο αι. με σκοπό να υποστηρίξει την αμυντική λειτουργία του Παλαιού Φρουρίου. Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα, καθώς προστατεύει τόσο το λιμάνι, όσο και την πόλη. Αν και στην διάρκεια των αιώνων δέχτηκε πολλές επιθέσεις και καταστροφές, παραμένει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό οχυρωματικό σύνολο, που επιβάλλεται με την παρουσία του στην πόλη. Και αυτό, όπως και το Παλαιό Φρούριο, φιλοξενεί στον χώρο του πολλά εντυπωσιακά κτήρια, με κυριώτερο το επιβλητικό κτήριο των αγγλικών στρατώνων, που στεγάζει στους χώρους του πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης. Ολος ο περίτεχνα δομημένος χώρος του Νέου Φρουρίου είναι ιδανικός για καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις και αξιοποιείται σαν ένα τεράστιο συγκρότημα πολιτιστικής δημιουργίας.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Η ΣΠΙΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ
ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΒΙΔΟ
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ











Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στην Κέρκυρα
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΑΞΟΙ-ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
Επιμελητήριο Κέρκυρας